IS pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického krajeRegionální agrární komora Pardubického kraje
BannerRegionální agrární komora Pardubického kraje

Navigace
Aktuality
Události
Videogalerie
Odborné semináře, vzdělávání, výstavy
Informace z Pardubického kraje
Farmařské trhy v Pardubickém kraji
MAS Pardubického kraje
Ekonomika, účetnictví a daně
Dotace pro zemědělství a venkov v ČR
Legislativa ČR a EU
Informace pro obce
Informativní články z ČR a EU
Cross compliance, životní prostředí
Potravinářství
Bezpečnost a kvalita potravin
Lesnictví
Ekologické zemědělství
Zemědělské školy a učiliště
Poradenství
Informace SZIF, SRS, SVS, ČIŽP, ÚKZÚZ
Zemědělský výzkum
Zemědělské komodity
Potravinářský výrobek Pardubického kraje
Regionální potravina
Užitečné kontakty
Partneři
KIS Pardubického kraje
AGROVENKOV o.p.s.
Mapa serveru

Uživatelský přístup
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

Přehled e-mailem
  E-mail:

Anketa
Domníváte se, že se Váš podnik vyrovná od roku 2015 s problematikou ozelenění?
ano
ano 26%
ne
ne 25%
Počet hlasů : 131097

Web informace
Dnes : pá - 27.4.2018
Svátek má : Jaroslav
Kontaktní email
Nastavit jako titulní stránku
Přidat mezi oblíbené stránky


Proč je přidaný cukr tak sledovaný u dětí ve školách
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 142146 ; Vydáno : 21.3. 2018 ; Autor : Ing. Vladimír Šabata
Proč je přidaný cukr tak sledovaný u dětí ve školách
 

Proč je přidaný cukr tak sledovaný u dětí ve školách

V médiích se v poslední době objevuje stále více příspěvků věnovaných sladkostem a cukru. Především ve vztahu ke zdraví populace. Často se hovoří o obezitě, diabetu a dalších onemocněních.

Potravináři se snaží reformulovat své potraviny s cílem snížit obsah přidaného cukru. Některé země zavádějí vyšší DPH na potraviny s vysokým obsahem cukru. U nás se hodně diskutovala např. vyhláška č. 282/2016, tzv. pamlskovka, která zavedla limity na cukr v potravinách prodávaných na základních školách. Proč je o přidaný cukr takový zájem? Proč tolik emocí? Podívejte se na stručnou infografiku, která vysvětluje, proč má cukr takový význam. S mírnou nadsázkou lze totiž říci, že je "návykový". Kdysi to byla evoluční výhoda, dnes je to problém. A u dětí to platí dvojnásobně.

cukry_infografika.pdf cukry_infografika.pdf (306,23 KB, 14.03.2018)

Infografika uvádí doporučení WHO pro přidané cukry založené na hodnotě 10% z celkového přívodu energie. Uvedená hodnota 140 % tohoto maxima představuje 14 % z celkového přívodu energie. Osoby starší 18 roků mají průměrný přívod přidaných cukrů na úrovni 6-8 % (údaje založeny na datech epidemiologické studie SZÚ SISP04). Před několika lety navrhla WHO snížení doporučení pro přidané cukry z 10 % na 5 %. Vyvolalo to bouřlivou diskusi odborníků i laické veřejnosti. Ale to si můžete lehce přečíst v mnoha sděleních na internetu.

Infografika uvádí příklad onemocnění cukrovkou (diabetem). Samozřejmě je to jen jeden z příkladů možných zdravotních důsledků špatného životního stylu, ve kterém vysoká spotřeba přidaného cukru hraje důležitou (ne přímo etiologickou) roli. Více se opět dočtete v mnoha příspěvcích na webu.. 

CZVP SZÚ v současnosti realizuje upřesňující studii ve školních jídelnách pro děti 7-10 roků. Nově také exaktně měří (celkový) obsah jednotlivých cukrů (mono a disacharidů) v obědech. Určitě to budou zajímavé výsledky pro další odbornou diskusi.


Aplikace
Diskuzní fórum
Agronavigátor Set

Kalendář akcí
Předchozí měsíc duben 2018 Přístí měsíc
Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Dnešní články
O Regionální potraviny se soutěžilo v Pardubickém kraji
PK ČR vyhlašuje soutěž „Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek
Ochranné vzdálenosti k ochraně zdraví lidí
Proč je přidaný cukr tak sledovaný u dětí ve školách
Při kontrole s Policií ČR zjistili veterinární inspektoři závadu u 16 procent zásilek živočišných produktů
Školní projekt Ovoce, zelenina a mléko do škol
Projekt BIO v regionu zavítá do dalších tří krajů - třetí série
Se začínající sezónou farmářských trhů zahájí také SVS jejich kontroly
Vyhlášení soutěže MLS Pardubického kraje 2018
Potravinářská inspekce zjistila další polská jablka s pesticidy

Nejčtenější články
Komise stanovila maximální množství dioxinů a polychlorovaných bifenylů v potravě
Seminář - ochrana zdrojů
EFSA špatně hodnotí rizika GMO
Zásady soutěže MLS Pardubického kraje 2008
Čeští potravináři by mohli čerpat z evropských fondů až 480 milionů koun
Potravinářská komora na jednání u ministryně Mileny Vicenové
Podle WTO EU nelegálně blokovala potraviny GMO
Komise finančně podpoří 31 programů na propagaci zemědělských výrobků
Novelizovaná nařízení ES pro vejce a drůbeží maso
Potravináři jednali s ministryní zemědělství

Navštivte také
Zobrazit předchozí počet záznamů : 36 Zobrazit následující
Agroporadenství

Agroporadenství
Agronormativy

Agronormativy
Nitrátová směrnice

Nitrátová směrnice
 Ekologické zemědělství

Ekologické zemědělství
Studie o zemědělství ve světě

Studie o zemědělství ve světě
Agrární poradensko informační centrum AK ČR

Agrární poradensko informační centrum AK ČR
ASOCIACE SOUKROMÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ ČR

ASOCIACE SOUKROMÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ ČR
Zemědělský svaz ČR

Zemědělský svaz ČR
MZe

MZe
Bezpečnost a kvalita potravin

Bezpečnost a kvalita potravin
Státní zemědělský intervenční fond

Státní zemědělský intervenční fond
Česká inspekce životního prostředí

Česká inspekce životního prostředí
Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní veterinární správa ČR

Státní veterinární správa ČR
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Kontrola ekologického zemědělství, o.p.s.

Kontrola ekologického zemědělství, o.p.s.
Ústav pro hospodářskou úpravu lesů

Ústav pro hospodářskou úpravu lesů
Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s.

Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s.
Portál životního prostředí ČR

Portál životního prostředí ČR
Rozvoj Pardubického kraje

Rozvoj Pardubického kraje
Regionální rozvojová agentura Pardubického kraje

Regionální rozvojová agentura Pardubického kraje
AGRIS -agrární portál

AGRIS -agrární portál
AGROWEB - zemědělský internetový portál

AGROWEB - zemědělský internetový portál
Společnost mladých agrárníků ČR

Společnost mladých agrárníků ČR
Českomoravské sdružení organizací zemědělského zásobování a nákupu

Českomoravské sdružení organizací zemědělského zásobování a nákupu
Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR

Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR
ÚZEI Praha

ÚZEI Praha
MAS Orlicko

MAS Orlicko
Turistický portál Pardubického kraje

Turistický portál Pardubického kraje
PRO-BIO

PRO-BIO
Bílé plus

Bílé plus
Lovecké potřeby

Lovecké potřeby
APETITFESTIVAL

APETITFESTIVAL
Klas Nekoř, a.s.

Klas Nekoř, a.s.
Regionální Agrární komora Pardubického kraje

Regionální Agrární komora Pardubického kraje
Reznictví_Sloupnice_E-SHOP

Reznictví_Sloupnice_E-SHOP