IS pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického krajeRegionální agrární komora Pardubického kraje
BannerRegionální agrární komora Pardubického kraje

Navigace
Aktuality
Krajské dožínky 2017
Události
Videogalerie
Odborné semináře, vzdělávání, výstavy
Informace z Pardubického kraje
Farmařské trhy v Pardubickém kraji
MAS Pardubického kraje
Ekonomika, účetnictví a daně
Dotace pro zemědělství a venkov v ČR
Legislativa ČR a EU
Informace pro obce
Informativní články z ČR a EU
Cross compliance, životní prostředí
Potravinářství
Lesnictví
Ekologické zemědělství
Zemědělské školy a učiliště
Poradenství
Poradenství
Poradci v Pardubickém kraji
Informace SZIF, SRS, SVS, ČIŽP, ÚKZÚZ
Zemědělský výzkum
Zemědělské komodity
Potravinářský výrobek Pardubického kraje
Regionální potravina
Užitečné kontakty
Partneři
KIS Pardubického kraje
AGROVENKOV o.p.s.
Mapa serveru

Uživatelský přístup
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

Přehled e-mailem
  E-mail:

Anketa
Domníváte se, že se Váš podnik vyrovná od roku 2015 s problematikou ozelenění?
ano
ano 26%
ne
ne 25%
Počet hlasů : 118827

Web informace
Dnes : čt - 19.10.2017
Svátek má : Michaela
Kontaktní email
Nastavit jako titulní stránku
Přidat mezi oblíbené stránky


Pražští hygienici přednášeli, jak dodržovat hygienické minimum v praxi
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 141018 ; Vydáno : 11.10. 2017 ; Autor : Ing. Vladimír Šabata
Pražští hygienici přednášeli, jak dodržovat hygienické minimum v praxi

Pražští hygienici přednášeli, jak dodržovat hygienické minimum v praxi

Informace HSHMP ze dne 6. 10. 2017.

Přednáška – Hygienické minimum pro provozovatele stravovacích služeb – se uskutečnila včera, tj. 5. 10. 2017, v sídle Hygienické stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) v Rytířské ulici. Přednášející byla ředitelka odboru Hygieny výživy a předmětů běžného užívání Zdeňka Shumová i vedoucí protiepidemického oddělení Alena Olexová. Obě zaměstnankyně HSHMP přítomným ochotně vypočetly hlavní opatření, která jsou nezbytná pro zajištění bezpečného provozu ve stravovacích službách: „Důležitá je ochrana potravin před nebezpečím kontaminace, která může být zapříčiněna nedodržením osobní a provozní hygieny, nebo porušením pravidel správné výrobní praxe,“ uvedla na začátku Zdeňka Shumová.

Foto  1: Zdeňka Shumová (vpravo) ochotně vysvětlovala, na co si dát pozor při zpracování potravin ve stravovacím provozu. Alena Olexová (vlevo) mj. objasňovala význam zdravotních průkazů v praxi a informovala o nejčastějších původcích alimentárních nákaz.

Zdroj: HSHMP

Epidemioložka Alena Olexová odpovídala hned na několik otázek na téma zdravotní průkazy a jejich používání v potravinářské  praxi: „Zdravotní průkazy jsou stále důležitým dokumentem. Například v něm zaměstnanec (třeba kuchař) svým podpisem stvrzuje, že bude svému zaměstnavateli okamžitě hlásit všechna horečnatá nebo průjmová onemocnění a v takových případech neprodleně navštíví svého ošetřujícího lékaře s upozorněním, že pracuje s potravinami.“

Foto  2:  Pomocí UV lampy účastníci přednášky mohli zjistit, zda si skutečně umí umýt dobře ruce
 Zdroj: HSHMP

„Vidíte, a tady na tomto místě jste si zrovna špatně umyli ruce,“  vysvětlovala jednomu z účastníků nedostatky v mytí rukou názorně Anna Füleová, vedoucí oddělení podpory zdraví a zdravotní politiky HSHMP. Pro všechny zúčastněné to sice byla na první pohled zábava, na ten druhý – při pohledu do UV lampy – všichni viděli, jaké mají v mytí rukou rezervy a nedostatky. A jak je to tedy dobře? Jak správně si ruce máme umýt? „Nejprve je musíte správně namočit a namydlit. Poté je důležité pečlivě umýt jejich hřbety, dlaně, ale také místa mezi prsty a dát si pozor na nečistotu za nehty. Důležité je, nemít na sobě žádné šperky – například prstýnky a jiné šperky. Za takovými předměty se totiž rády usazují škodlivé bakterie,“ uvedla během přednášky Zdeňka Shumová.
 

Podrobnosti na téma „Jak si správně mýt ruce" najdete zde: http://www.hygpraha.cz/dokumenty/svetovy-den-hygieny-rukou---5--kvetna-2017-3065_3065_437_1.html


Aplikace
Diskuzní fórum
Agronavigátor Set

Kalendář akcí
Předchozí měsíc říjen 2017 Přístí měsíc
Po Út St Čt So Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Dnešní články
Akce „Za tajemstvím potravin“ se zúčastnilo více než tisíc dětí
Pitný režim je důležitý i na podzim, jak pečovat o plastové lahve pohledem hygienika?
Národní program konzervace a využívání genetických zdrojů
ČSSD a ANO zamezily projednání návrhu na odklad dalšíc…
Africký mor prasat v ČR; aktuální informace ke dni 9. 10. 2017
Pražští hygienici přednášeli, jak dodržovat hygienické minimum v praxi
Protierozní kalkulačka - aktualizace
3. ročník akce pro děti „Za tajemstvím potravin aneb Víš, co jíš?“
Českým vývozcům se daří navyšovat export živočišných produktů do třetích zemí i díky podpoře SVS
Do boje s africkým morem prasat se zapojí policie

Nejčtenější články
5. konferenci k environmentální výchově, vzdělávání a osvětě
Nový zákon o nemocenském pojištění
Zpřesnění dotací 9.F - Podpora poradenství v zemědělství
IBR- metodika kontroly zdraví zvířat
INTERREG IIIC v Pardubicích
Welfare
Povinnosti v oblasti environmentální legislativy
Nejvýznamnější změny zákona o rezervách od 1. 1. 2006
Aktuální registr akreditovaných privátních poradců MZe 
Spuštění portálu o veřejných zakázkách a koncesích

Navštivte také
Zobrazit předchozí počet záznamů : 43 Zobrazit následující
Agroporadenství

Agroporadenství
Agronormativy

Agronormativy
Nitrátová směrnice

Nitrátová směrnice
 Ekologické zemědělství

Ekologické zemědělství
Studie o zemědělství ve světě

Studie o zemědělství ve světě
Agrární poradensko informační centrum AK ČR

Agrární poradensko informační centrum AK ČR
ASOCIACE SOUKROMÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ ČR

ASOCIACE SOUKROMÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ ČR
Zemědělský svaz ČR

Zemědělský svaz ČR
Integrovaný manuál zásad SZP

Integrovaný manuál zásad SZP
Krajská informační střediska pro rozvoj zeměděství a venkova

Krajská informační střediska pro rozvoj zeměděství a venkova
MZe

MZe
Bezpečnost a kvalita potravin

Bezpečnost a kvalita potravin
Státní rostlinolékařská správa

Státní rostlinolékařská správa
Státní zemědělský intervenční fond

Státní zemědělský intervenční fond
Česká inspekce životního prostředí

Česká inspekce životního prostředí
Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní veterinární správa ČR

Státní veterinární správa ČR
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Kontrola ekologického zemědělství, o.p.s.

Kontrola ekologického zemědělství, o.p.s.
Ústav pro hospodářskou úpravu lesů

Ústav pro hospodářskou úpravu lesů
Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s.

Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s.
Portál životního prostředí ČR

Portál životního prostředí ČR
Rozvoj Pardubického kraje

Rozvoj Pardubického kraje
Regionální rozvojová agentura Pardubického kraje

Regionální rozvojová agentura Pardubického kraje
Agronavigátor

Agronavigátor
AGRIS -agrární portál

AGRIS -agrární portál
AGROWEB - zemědělský internetový portál

AGROWEB - zemědělský internetový portál
Společnost mladých agrárníků ČR

Společnost mladých agrárníků ČR
INFOVENKOV

INFOVENKOV
Českomoravské sdružení organizací zemědělského zásobování a nákupu

Českomoravské sdružení organizací zemědělského zásobování a nákupu
Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR

Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR
Kontrola podmíněnosti v ČR

Kontrola podmíněnosti v ČR
ÚZEI Praha

ÚZEI Praha
MAS Orlicko

MAS Orlicko
Turistický portál Pardubického kraje

Turistický portál Pardubického kraje
PRO-BIO

PRO-BIO
Bílé plus

Bílé plus
České ručičky

České ručičky
Lovecké potřeby

Lovecké potřeby
APETITFESTIVAL

APETITFESTIVAL
Klas Nekoř, a.s.

Klas Nekoř, a.s.
Regionální Agrární komora Pardubického kraje

Regionální Agrární komora Pardubického kraje
Krajské dožínky 2016

Krajské dožínky 2016